Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu – Dr. Hasan Hüseyin Gökpınar
Summary
Sarcopenia, coined by Rosenborg, means muscle loss, muscle reduction, and its most important cause is aging. The World Health Organization (WHO) has recognized sarcopenia as a disease and included it (M62.8) in the International Classification of Diseases. The European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP) defined sarcopenia as the age-related loss of skeletal muscle mass and function. Later, EWGSOP registered muscle strength as a more important parameter than its mass. Although sarcopenia is defined as age-related muscle mass loss, it is a condition that occurs with many parameters such as genetics, lifestyle, lack of exercise, inactivity, low-protein/fat diet, hormonal changes, anabolic resistance, and muscle motor unit remodelling, and it mostly occurs gradually.
Being female, low birth weight, bed rest, inactivity, malnutrition, organ failures as well as psychiatric disorders are also considered important risk factors. After the age of 50, an average of 1-2% of muscle mass is lost per year. This loss can reach 50% at the age of 80. Therefore, measures to preserve muscle mass become very important.
Baumgartner defined sarcopenia as skeletal muscle mass divided by the square of the height and the deviation of the resulting value by two standard deviations. Muscle mass can be determined by Magnetic Resonance Imaging (MRI). Other tests may also be performed. In the prevention and treatment of sarcopenia, movement, exercise, sports, and nutrition are the most important factors. An active, dynamic, and mobile lifestyle should be encouraged. Walking 5,000-10,000 steps per day should not be neglected. Aerobic exercises should be performed to train the muscles against resistance. A daily intake of 1.2-1.3 g/kg of quality protein should be the target. 700-800 IU of vitamin D should be supplemented daily. If there is a deficiency in minerals such as Mg, Ca, Na, P, and zinc, they should be completed. Tobacco products, such as cigarettes, hookahs, and also alcohol should never be used. Those with risk factors and those over the age of 65 should be screened to detect sarcopenia.
***
Özet
Yaşlılarda En önemli Kırılganlık Nedeni; Sarkopeni
Sarkopeni; kas kaybı, kas azalması anlamına gelir. En önemli nedeni yaşlanmadır. Bu terim ilk olarak Rosenberg tarafından kullanılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sarkopeniyi bir hastalık olarak kabul etmiş ve Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasına bir hastalık (M62.8) olarak dâhil etmiştir. Yaşlılarda Avrupa Sarkopeni Çalışma Grubu (EWSGSOP, European Working Group on Sarcopenia in Older People) sarkopeniyi iskelet kası kütlesi ve işlevinin yaşa bağlı kaybı olarak tarif etmiştir. Daha sonra, EWGSOP kasın kuvvetini, kütlesinden daha önemli bir parametre olarak tescillemiştir. Sarkopeni yaşa bağlı kas kütlesi azalması olarak tarif edilse de genetik, yaşam tarzı, egzersiz eksikliği, hareketsizlik, düşük proteinli yağlı diyet, hormon değişiklikleri, anabolik direnç ve kas motor ünitesinin yeniden şekillenmesi gibi birçok parametre ile ortaya çıkan ve çoğunlukla yavaş yavaş ortaya çıkan bir durumdur.
Kadın olmak, düşük doğum ağırlığı, yatak istirahati, hareketsizlik, kötü beslenme, organ yetmezlikleri ve psikiyatrik bozukluklar da önemli risk faktörleridir. 50 yaşından sonra her yıl ortalama olarak kas kütlesinin yüzde 1-2’si kaybedilir. 80 yaşında bu kayıp yüzde 50’lere ulaşabilir. Bu nedenle, kas kütlesini koruyucu önlemler çok önem kazanır.
Baumgartner, sarkopeniyi iskelet kası kütlesinin boyun karesine bölünmesi ve elde edilen değerin iki standart deviasyon sapması olarak tarif etmiştir. Kas kütlesi Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) tetkiki ile belirlenebilir. Başkaca tetkikler de yapılabilir. Sarkopeniden korunma ve tedavisinde hareket, egzersiz, spor ve beslenme en önemli faktörlerdir. Aktif, dinamik, hareketli bir yaşam tarzı teşvik edilmelidir. Günde 5.000-10.000 adım yürümek ihmal edilmemelidir. Kasları dirence karşı çalıştıracak aerobik egzersizler yaptırılmalıdır. Günlük 1.2-1.3 gr/kg kaliteli protein alınması sağlanmalıdır. Günde 700-800 IU D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Mg, Ca, Na, P, çinko gibi minerallerde eksiklik varsa tamamlanmalıdır. Sigara, nargile gibi tütün ürünleri ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Risk faktörlerine sahip olanlar ve 65 yaş üstündekilerde sarkopeni olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.