Sağlık Düşüncesi Dergisi’nin düzenli yazarlarından Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in editörlüğünü yaptığı “Yaşlılarda Güncel Sağlık Sorunları ve Bakımı” kitabı çıktı.

Kitabın sunuş metninde şu satırlara yer verildi:
 
“Takdimini Dünya Yaşlanma Konseyi Uluslararası Yaşlanma Merkezi Kurucusu Dr Kemal Aydın’ın (SB Dış İşleri ve AB Genel Müdürlüğü) yaptığı “Yaşlılarda Güncel Sağlık Sorunları ve Bakımı” kitabının, sağlık hizmetlerinin çok önemli bir yerinde duran ve toplumun yaşam kalitesi ile çok ilgili olan yaşlı bakım öğrencilerinin, yaşlı hizmetine gönül vermiş herkesin gerek öğrenim dönemleri ve gerekse çalışma hayatları boyunca gereksinim duyacakları en temel sağlık ve sosyal bilgileri içermesi planlanmıştır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumun hızla yaşlandığı dolayısı ile gereksinim ve sorunların da farklılaştığı açıktır. Bu kitapta yaşlanan nüfus ve gereksinimleri, ortaya çıkabilecek yeni olgular/sorunlar ve alınması gereken önlemler konunun en yetkin kişileri tarafından kaleme alınmıştır.
Anne babaya,  yaşlılara saygı ve onlara nazik davranma prensipli bir anlayışın bireyleri olduğumuzu bilmek mutluluk verici, bunun devamını sağlamak için çalışmak ise yükümlülüğümüzdür. Büyüklerimiz, içinde yaşadığı ailenin/toplumun temel direğidir. Toplumların varlığı, yaşaması ve kaynaşmasında da yaşlıların yeri inkâr edilemez. Çocuklarımıza, büyüklerimize gösterilmesi gereken sevgi ve saygıyı çok iyi anlatıp, örnek olmalı, aradaki köprüyü daha da sağlamlaştırmalıyız. Yaşlılara bugün gösterilecek sevgi ve saygı, gelecek kaygılarımızı azaltacak, hangi yaşta olursa olsun, tüm bireylerin yaşama güvenle bakmalarını sağlayacaktır. Unutmayalım ki hepimiz yarının yaşlılarıyız. 
Toplumsal dayanışmanın önemli göstergelerinden birisi de yaşlıların karşılaşabileceği sorunların en aza indirilmesi ve bunların çözümüne ulaşabilme olanaklarının onlara sunulmasıdır. Onların sağlık sorunlarını bilmek ve gelecekte oluşacak muhtemel problemleri azaltmaya çalışmak, bu konudaki bilgiyi artırmak ve paylaşmak geleceğimize yatırımdır. Bu kitabın amacına ulaşması ve geleceğimize hizmet etmesi için, muhataplarının yaşlı dostu olması, onların mutluluğu ve sağlığı için çabalayan bireyler haline gelmesi en büyük temennimizdir.

Kitaptan ana başlıklar:
Dünyada ve Türkiye’de Yaşlılarda Demografik Değişimler, Yaşlanmanın Fizyolojisi ve Anatomisi, Yaşlılarda Endokrinolojik ve Metobolik Sorunlar, Yaşlılarda Hematolojik Hastalıklar, Yaşlılarda Gastrointestinal Sistem Hastalıkları, Yaşlılarda Böbrek Hastalıkları, Yaşlılarda Sık Görülen Ürogenital Sorunlar, Yaşlılarda Sık Gözlenen Enfeksiyonlar ve Bağışıklama, Yaşlılarda Psikiyatrik Sorunlar(depresyon) ve Çözüm Önerileri, Yaşlılarda Görülen Nörolojik ve Serobrovasküler Sorunlar(Alzheimer, Demans), Yaşlılarda Kalp-Damar Hastalıkları ve Sağlığı(inme), Yaşlılarda Solunumsal Sorunlar ve Öneriler, Yaşlılarda Kanser ve Korunma, Yaşlılarda Ortopedik Sorunlar ve Eklem Sağlığı (Osteoartrit), Yaşlılarda Osteoporoz ve Egzersiz, Yaşlılarda Görme Sorunları, Yaşlılarda KBB hastalıkları, Yaşlılık ve Kadın Sağlığı, Yaşlılarda Deri Sorunları ve Deri Bakımı, Yaşlılarda Acil Sağlık Sorunları, Yaşlılarda Yara ve Yara Bakımı, Yaşlıların perioperatif ve post operatif bakım gereksinimleri, Yaşlılıkta Genel Bakım, Yaşlılar ve kaplıca turizmi, Yaşlı Sağlığı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Yaşlılarda evde bakım ve yaşam kalitesine etkisi, Yaşlılarda Akılcı İlaç Kullanımı, Yaşlılarda Beslenme, Aktif yaşlanma; Sağlıklı ve üretken yaşlanma, Yaşlılarda Ölüm-etik Kavramları, Yaşlı İstismarı ve Adli Boyut, Türkiye’deki Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri, 21.Yüzyılda Küresel Yaşlanma ve Yaşlı Hakları; Dünya ve Türkiye, Yaşlı Haklarının Teşviki: BM Sözleşmesine Doğru…

Yaşlı bakım hizmeti sunan ve yaşlı bakımına gönül vermiş herkese, topluma yararlı olması temennisi ile…”