Tarihçilerin görüşleri
K. Opitz’in görüşü: “Aslında Kuran, muhtevası ve kapsadığı konuları itibariyle dinî talimleri emredici, ahlâkı güzelleştirici ve insanları hidayete erdirici mahiyettedir. Bunun için Kuran’dan geniş anlamda tıbbî bilgiler beklenmemelidir. Fakat bununla birlikte ‘Kuran’da hiçbir tıbbî bilgi yoktur’ demek de doğru değildir. Kuran’da özellikle insan neşv ü nemâsı, zürriyet, anatomi, fizyoloji, patoloji, vücut ve ruh hastalıkları, tedavi usulleri ve ölüme dair özlü bilgiler verilmektedir” [Dr. med. Karl Opitz, Die Medizin im Koran Kuran’da Tababet, trcm. Prof. Dr. Feridun Nafiz Uzluk, Ankara 1971, s.21] (9).
S. H. Nasr’a göre ise İslâm tıbbı, (Kuran ve hadislerle getirilen hükümler) hastalıklardan korunmaya, hastalıkları tedavi etmekten daha fazla önem verir. Bu yüzden hıfzıssıhha (hygiene) meselesi ve koruyucu hekimlik, gerek teorik gerekse pratik değerlendirmelerde önemli bir rol oynar. [S. Hüseyin Nasr, İslâm ve İlim, (trc. İlhan Kutluer), İst.1989, s.164.] (10)
L. Öztürk, bu konuda tıp tarihçileri hakkında şu görüşleri ileri sürer: “İslâm coğrafyasında gelişen tıbbın tarihi üzerine çalışan bilim adamlarının bir kısmı; İslâm tıbbı adını verdikleri ve kendisine has bir yönü bulunan, âyet ve hadisler ışığında oluşan bir yapı olarak düşündükleri bir süreci savunma eğilimindedirler. Bu grup arasında bazı bilim adamları Hz. Peygamber’in tüm davranışlarını Allah’ın gözetiminde gerçekleşen eylemler olarak algılamaktadır. Dolayısıyla onun her sözü ilahi hitap (vahiy) olarak anlaşılmaktadır. Mesela tıpla ilgili bir şey söylediyse bu mutlaka vahye dayanan bir bilgiden kaynaklanmaktadır” [Meselâ bk. Canan, s. 22-23, 36, 49-50, 63-65, 232-233, 249-255, 257-258]. “Diğer bir kısmına göre ise hadislerde karşımıza çıkan ifadeler bizzat vahiy olduklarına dair bir vurgu bulunmuyorsa, dönemin folklorik yapısını oluşturmaktadır. Bunlar hem geçmiş kültürlerin izlerini, hem de Arap kültürüne ait birikimleri taşımaları hasebiyle önemli birer malzeme grubudur” [Meselâ bk. Ali Haydar Bayat, Tıp Tarihi, İzmir 2003, s. 168-169.] (16/107).
Hekimlerin görüşleri
Türkçe eserler içinde en meşhuru olan Ahmed-i Dâ’i’nin “Tıbb-ı Nebevî (Kitâbü’ş-Şifa fî Ehâdîsi’l-Mustafâ)” adlı eserinin Mukaddime’sinde yazar şöyle demektedir: “Bu kitabı aslında sözüne güvenilir imamlardan, hadisçilerin üstâdı İmâm Ebû Na‘îm Hâfız, Peygamber hadislerinden çıkararak toplamıştır. O hadîsleri Peygamber hazreti ‘aleyhi’s-selâm tıp ‘ilmini ‘alâkadâr eden şeyler üzerine buyurmuştur. Yiyeceklerin, içeceklerin husûsiyeti, yemişlerin faydaları ve zararları, geri kalan otların faydası ve ziyânı, yerlerin havası, suların iyisi ve yaramazı, daha her türlü hastalığın sebebi, ‘alâmeti ve ‘ilâcı nedir; ba‘zısını Peygamber Hazreti ‘aleyhi’s-selam kendi uygulamıştır, onunla ‘ilâç edinmiştir, ba‘zısını da ashâba buyurmuştur ve onun ‘ilminde ümmete ruhsat vermiştir. Ba‘zısı da sahâbeden, tabi‘inden, önceki imamlardan rivayet olunmuştur ve şeri‘at onun câ‘izliğine izin vermiştir. Bunların tamamını mu‘teber kitaplardan toplamıştır. Sahîh-i Buhârî, Sahîh-i Müslim, Muvattâ-yı İmâm-ı Mâlik, Mesned-i İmâm-ı Şâfi‘î, Mesned-i İmâm-ı Ahmed-i Hanbel, Sünen-i Ebî Dâvud, Mesned-i Tirmizî, Nesâyî, Mu‘cem-i Taberânî ve geri kalan hadis kitaplarıdır. Bunlar ‘âlimler katında bilinir ve tanınır. Hepsini rivâyetleri, isnâtları, usûlleri ve farklılıkları ile nakletmiş, hatta ba‘zı hadîsleri otuz üç türlü usûlle rivayet etmiştir. Her şeyden önce bu kitabın ma‘rifetinden murad sünnet ve Peygamber Tıbbı ‘ilmidir” (3/9).
Dr. Z. Çıkman, İ. Canan’ın “Hz. Peygamberin Sünnetinde Tıp (Tıbb-ı Nebevî)” kitabına yazdığı Takriz’inde “Tıbb-ı Nebevî kitaplarının içeriği Kütüb-i Sitte’yi oluşturan en önemli 6 hadis kitabındaki sadece “Kitabü’t-Tıp” denilen bölümlerdeki bilgilerden oluşmaktadır. Hâlbuki bugünkü tıbbi bilgilerimiz bu bölümlerin dışında kalan birçok Hadis-i Şerifin de tıpla ilgili olabildiğini göstermektedir. Bu tip Hadis-i Şerifleri namaz, gusül, abdest, yemek, içecek, elbise, temizlik ve adab-ı muaşeret bölümlerinde de görmek mümkündür. Ancak bu Hadis-i Şerifleri tesbit etmek oluşturulacak bir hekimler kurulunun işidir. Çünkü bu Hadis-i Şeriflerdeki tıbbi ifadeleri dalında mütehassıs bulunan hekimin sezinlemesi ve anlaması mümkündür. Tabii ki bu çalışmaların tam bir disiplin ve verimlilik içinde olması için İslami ilimlerde mütehassıs bulunan hadis, tefsir, Arap lisanı ve edebiyatındaki ilim adamlarının da bulunması gereklidir.” demektedir. (2/16) Aynı esere takriz yazan Dr. A. Ataseven ise Tıbb-ı Nebevî kitaplarında gerek Kuran’ın tababetle ilgili ayetlerinin, gerekse tıbbi hadislerin eski tıp bilgilerine dayanarak yapılan açıklamalarla yazılmış olmasının bunların değerini azaltmayacağını, zira bu ayet ve hadislerin önce insanoğlunu bilgilendirme, fakat daha çok koruyucu hekimliğe dair eskimeyecek ve değişmeyecek evrensel prensipler ihtiva ettiğini belirtmektedir (2/17-18).
Suriye Bitkisel İlaçlar Kurumu Başkanı Dr. Mahmud Ebu’l-Huda el-Hüseyni, Altınoluk Dergisinin Ekim 2004 sayısında yer alan röportajında şöyle demektedir: “Tıbb-ı Nebevî ile ilgilenenler Peygamber Efendimizin tababete ilişkin rivayetlerini toplarken sahih hadislerin yanı sıra kimi zayıf hadislerden yola çıkarak bir takım tespitlerde bulunmuşlar, dolayısıyla yanlış anlamalara neden olacak hatalara düşülmüştür. Tıbb-ı Nebevî daha ziyade koruyucu hekimlik tarzında, yani hastalıklardan korunma yollarını öğreten tavsiyelerden ibaret olduğu söylenebilir. Ancak yine de pek çok hadisi tedavi edici kapsamında değerlendirmek de mümkün. Yani çağın doktoru sünnette tababete ilişkin tespitleri ayrı bir değerlendirmeye tabi tutacak. Efendimizin bu konudaki tavsiyelerini istatistiki metotlarla araştıracak. Elde edilen olumlu sonuçları ilan edecek. Dolayısıyla yapılması gereken öncelikle inanmak, daha sonra bu tavsiyeleri araştırma ve deneylerle daha ikna edici şekle getirmek. Peygamberimizin tababete ilişkin uygulama ve tavsiyelerinin büyük bir çoğunluğu beşeri bilgi ve tecrübeyle elde edilmiştir. Günümüz insanının bunları daha ileriye götürmesi ya da daha faydalı olanlarıyla değiştirmesi dine de, sünnete de aykırı değildir kanaatindeyim.” (20/46)
Sonuç
Bilimsel doğruların aksi ispat edilinceye kadar doğru kabul edildiği ancak bugün doğru bildiğimiz pek çok bilginin yarın yanlış olabileceği gerçeği ile karşı karşıyayız. 70’lerin başlarında tıp fakültelerinde öğrencilere şarlatanlık bahsinde anlatılan akupunkturun bugün tıp camiasında bilimsel bir tedavi metodu olarak kabul edilmiş olması; 80’lerin ilk çeyreğinde mide ülserinin bir mikrop aracığı ile meydana geldiğinin söylenmesi tıp camiasında aforoz gerekçesi olabilecekken bugün mide ülserinin sebebinin “helicobakter pylori” adlı bakteri olduğunun ispatlanmış olması; günümüzde bizce doğru bilinen bilimsel doğruların mutlak olamayacağının iki küçük örneği. Modern tıbbın sorgulandığı, geleneksel tıp uygulamalarının ve Doğu-Uzakdoğu tıbbının revaçta olduğu bir dönemde Tıbb-ı Nebevî’nin bugünkü bilgilerimiz ışığında yeniden gözden geçirilmesi, ayetler ve kesin delilleri olan hadislerde belirtilen hususların doğruluğunun yarın ispatlanabileceğinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Kaynaklar
1) Ahmet Turhanoğlu; Hadislerde Koruyucu Hekimlik, Rağbet Yayınları, İstanbul, 1999.
2) İbrahim Canan; “Hz. Peygamberin Sünnetinde Tıp (Tıbb-ı Nebevî)”, Akçağ Yayınları, Ankara, 1995.
3) Önder Çağıran; Hâfız-ı Ebû Na‘îm’in yazdığı, İmâm-ı Yûsufü’t-Tifâşi’nin kısalttığı, Ahmed-i Dâ’i’nin Eski Anadolu Türkçesi’ne çevirdiği eser: Tıbb-ı Nebevî, Türkiye Türkçesi ile Metin, Boğaziçi Yayınları, İstanbul, 1996.
4) Mahmut Tokaç; “Türkçe Tıp Yazmaları”. (Bölüm Yazarı) Osmanlılarda Sağlık (2 Cilt) / Makaleler, Araştırmalar / Arşiv Belgeleri. (Editörler: Necdet Yılmaz, Coşkun Yılmaz). Biofarma Yayınları, İstanbul, 2006; s.165-185.
5) Fazlur Rahman; İslam Geleneğinde Sağlık ve Tıp (Değişim ve Kimlik), (Çev: Adnan Bülent Baloğlu-Adil Çiftçi), Ankara Okulu Yayınları, Ankara, 1997.
6) Murat Baş; “Kanser tedavisinde başka yollar”, (elektronik makale), elitkadın internet sitesi, Erişim tarihi:01.01.2012, http://www.elitkadin.com/koseyazilari/murat03.php
7) “Peygamberin İzinde Şifa Aramak… Ama Nasıl?” (Ümmühan Atak), Gerçek Hayat Dergisi, 16 – 22 Ocak 2009.
8) Hüseyin Avni; Hadîs Rivayetindeki Yeni Metin ve Sened Tenkîdi Üzerine, (elektronik makale), Erişim Tarihi: 01.01.2012, http://www.darusselam.com/reddiyeler/81-hadis-rivayetlerindeki-yeni-metin-ve-senet-tenkidi-uezerine.html#_ftnref19
9) Davut Aydüz; “Kurân-ı Kerim ve Tıp”, (elektronik makale),Erişim Tarihi: 01.01.2012, http://www.yeniumit.com.tr/konu.php?konu_id=411&yumit=bolum2
10) Davut Aydüz; Kuran-ı Kerim’de Koruyucu Hekimlik, (elektronik makale), Erişim Tarihi: 01.01.2012, http://www.yeniumit.com.tr/konu.php?konu_id=395&yumit=bolum2
11) Asaf Ataseven; “Tıbb-ı Nebevî”, Diyanet Dergisi, Peygamberimiz (S.A.S) Özel Sayısı, Cilt:25, Sayı:4, s:93-100
12) Asaf Ataseven; “Tıbb-ı Nebevî”, Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Güreba Hastanesi Dergisi, 12/ 3-4, İstanbul 1985.
13) Hayreddin Karaman; “Peygamberimiz ve Tıp”, (elektronik makale) http://www.muhammedmustafa.net/yazilar/peygamberimizvetip.htm (Erişim tarihi: 01.01.2012)
14) Ekmeleddin İhsanoğlu; “Türkçe Tıbb-ı Nebevî Yazmaları”, Tıp Tarihi Araştırmaları, Sayı:2, s:3-39.
15) Muhammed Hamidullah; İslam Peygamberi (Cilt I ve II), (Terc: Salih TUĞ), İstanbul, 2003.
16) Levent Öztürk; “Tıbb-ı Nebevî’de Tıbbî Etik”in Meta-Etik Analizi”, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2004/9, s:105-119
17) Ayhan Tekineş; “Tıbb-ı Nebevî’de Tıbbî Etik”, Türkiye Klinikleri Tıp Etiği-Hukuku-Tarihi 2003, 11: 75-90.
18) İbnü’l- Kayyim el-Cevziyye; et-Tıbbu’n-Nebevî, (nşr. AbdülğanîAbdülhâlık), Beyrut 1982.
18a- İbn-i Kayyim el-Cevziyye; Tıbbu’n-Nebevî, Peygamber Efendimizin Maddî-Manevî Sağlık Öğütleri, (nşr. Abdülğanî Abdülhâlık), Hikmet Neşriyat, İstanbul 1997.
19) İbn-i Haldun, Mukaddime, (Ali AbdulvâhidVâfî tahkikti, Lecinetü’l-Beyâni’l-Arabî II. baskı).-
19a- İbn-i Haldun; Mukaddime, I-II, (Çev: Halil Kendir), İstanbul 2004.
20) Dr. Mahmud Ebul Huda El-Hüseyni; (Suriye Bitkisel İlaçlar Kurumu Başkanı), (Röportaj), Altınoluk Dergisi, Ekim 2004, Sayı: 224, Sayfa: 46
21) Sünnetin Teşri (Hukuki) Boyutu; Darul Kitap. http://www.darulkitap.com/oku/hadis/v3/bilgi-ve-medeniyet-kaynagi-sunet/1-Sunnetin-Tesri-Hukuki-Boyutu.htm (Erişim tarihi: 31.12.2011)
22) Adnan Demircan; Cumhuriyet Dönemi (1923-2001) İslam Tarihi ve Medeniyeti Çalışmaları (Bir Bibliyografya Denemesi), Şanlıurfa-2002. http://ilahiyat.harran.edu.tr/dosyalar/yayinlar/ademircan_1.htm (Erişim tarihi: 01.01.2012)
23) Mahmut Denizkuşları; Tıbb-ı Nebevi (Öğr. Ü. Tezi), Bursa Yüksek İslam Enstitüsü, Bursa 1979
24) Mahmut Denizkuşları; Kur.an-ı Kerim ve Hadislerde Tıp, Marifet Yay., İstanbul 1981; (2. B., Marifet Yay., İstanbul 1982; 3. B., Marifet Yay., İstanbul 1990; 4. B., Marifet Yay., İstanbul 1996).
25) Nil Sarı (Akdeniz); “Tıbbı Nebevi”, Yeni Symposium, 19/2, İstanbul, Nisan1981, s: 65-78.
26) Ebu Nuaym Hafız, İmam, .Tıbb-ı Nebevi (Kitabüş-Şifa fi Ahadisi.l-Mustafa)., Çev.: Ahmed Dai, Yeni Symposium, 19/2, İstanbul 1981.
27- Asaf Ataseven; “Tıbb-ı Nebevi ve Bulaşıcı Hastalıklar”, İslam, 1/11, Ankara 1984.
28) Serdar Demirel; “Tıbb-ı Nebevî’de zıt yaklaşımlar”, Yeni Akit, 26.05.2010. http://www.habervaktim.com/yazar/24345/tibb_i_nebevide_zit_yaklasimlar.html (Erişim tarihi: 01.01.2012)
Mart-Nisan-Mayıs 2011-2012 tarihli Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, 22. sayı, s: 26-29’dan alıntılanmıştır.