Teknoloji firmalarına ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bu teknolojileri ticarileştirmeleri için en uygun ortam ve olanakları sunarak Türkiye’nin teknoloji gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen İTÜ ARI Teknokent Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssüdür. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıkladığı 2017 Teknoloji Bölgeleri Performans Endeksi Sonuçlarına göre İTÜ ARI Teknokent Türkiye’deki tüm teknoparklar içerisinde birinci sırada yer almıştır. İTÜ Ayazağa Kampüsünde faaliyetlerini yürüten İTÜ ARI Teknokent, bünyesinde yer alan 270’den fazla firma, 7000’den fazla kişiye istihdam sağlayarak yılda 600’ün üzerinde proje geliştirmektedir. İTÜ ARI Teknokent 1.655.000 m2 büyüklüğünde bir arazide 10 adet binasıyla bugüne kadar 148’i patentli olmak üzere toplamda 2.500’den fazla başarılı AR-GE projesine imza atarak değer üretmiş ve ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. 2003’ten bu yana 272 milyon dolarlık AR-GE ihracatı gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent firmalarının 2017 cirosu bir milyar dolar, AR-GE ihracatı ise 40 milyon dolardır.
Türkiye’nin ticaret merkezi İstanbul’un kalbi Maslak’ta yer alan İTÜ ARI Teknokent’te bünyesinde barındırdığı firmalar ve girişimciler için birbirinden başarılı programlar yürütmektedir. Bu programlar ise şunlardır: Avrupa’nın en iyi ikinci, dünyanın ise en iyi üçüncü kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi fikirlerini ticarileşebilir ürün ya da hizmete dönüştürmek isteyen girişimciler için çalışmaktadır. Kurulduğu 2012 yılından beri yüzlerce girişimin aldığı destekle başarılı olmasını ve şirketleşmesini sağlayan İTÜ Çekirdek, ülke genelinde 1.797 girişime ve 4.233 girişimciye destek verdi. 74 milyon TL’yi aşkın yatırım alan İTÜ Çekirdek girişimlerinin toplam değerlemesi 650 milyon TL’yi, toplam cirosu ise 65 milyon TL’yi aştı. Türkiye girişimcilik ekosistemini girişimlerin kalitesi, dünya piyasalarındaki başarısı ve başarılı girişim sayısı bakımından büyütmeyi hedefleyen İTÜ Çekirdek’in özel sektör ve kamu kurumlarından pek çok paydaşı bulunuyor. İTÜ Çekirdek’in her yıl yeni girişimlerin en iyilerini belirlediği “Big Bang Start-up Challenge” 29 Kasım 2018 Perşembe günü Uniq İstanbul’da düzenlendi. Girişimcilik ekosisteminin odak noktası Big Bang Start-up Challenge’da, bu yıl yedinci kez birbirinden iddialı girişimciler yatırımcı ve kurumsal şirketlerin karşısına çıktı. Başvuran binlerce girişim arasından sıyrılarak final etkinliğinde sahneye çıkmaya hak kazanan 20 finalist ve fuayede yer alan bazı yarı finalist gruplar ile ikinci tur yatırımlarını alan İTÜ Çekirdek girişimleriyle birlikte 21 milyon TL’lik ödül ve yatırıma ulaşıldı.
Dünyaya açılacak yeni teknolojilerin gelişimine katkıda bulunarak girişimcilik ekosisteminin çekim merkezi olan İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezi, 2017 yılında faaliyete geçti. İTÜ MAGNET İleri Aşama Girişimcilik Merkezi bünyesinde yer alan 60 girişimci firma geliştirdikleri teknolojilerle ülke ekonomisine katkı sunmayı sürdürüyor. Teknoloji firmalarının başarısını global pazarlarda da sürdürmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı 2014 yılında faaliyete geçti. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen program kapsamında bugüne kadar 117 firma program kapsamındaki eğitimlerden faydalandı, 60 firma ABD sürecine katıldı. 41 firma aktif olarak ABD’deki faaliyetlerine devam ediyor. Bugüne kadar Innogate’e katılan firmaların aldığı toplam yatırım miktarı 15 milyon doları, yurt dışı cirosu ise 10 milyon doları aşmış durumda.
Türkiye’de Girişimcilik Ekosistemi
Ülkemizde sermaye sahiplerinin giderek artan bir şekilde girişimciliğe ilgi gösterdiği görülmektedir. Ancak daha çok özel sermayenin yatırımcı kimliğiyle girişimcileri desteklemek için ekosisteme dahil olması gerekmektedir. Bu anlamda 2019’da daha çok melek yatırımcının girişimcilere destek olmasını arzu ediyoruz. Bu amaçla İTÜ bünyesinde melek yatırımcılara yönelik eğitimlere yoğunluk verilecektir. Türkiye’deki melek yatırımcı ağlarının hepsi ile birlikte çalışılıyor. Bu ağlardan dileyenlerin üye sayılarının artması ve yeni ağların kurulması için imkânlar elverdiğince ekosisteme yeni meleklerin girmesi desteklenecektir. Geleneksel sermaye sahiplerinin bu kaynaklarını teknoloji girişimcilerine doğru bir biçimde yönlendirilebilmesi için örnekler ve melek yatırımcılığa ilişkin iş modelleri daha yaygın bir biçimde anlatılacaktır. Kendi yaptığımız melek yatırımlar ve çevremizdeki melek yatırımcıların iyi örneklerini, yapılan uygulamaları ve çıkardığımız dersleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.
İTÜ ARI Teknokent’in Sağlık Firmaları Geleceğe Odaklandı
İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilerin ve firmaların boyutlarına göre sunduğu ekosistem içerisinde finansal teknolojilerden sağlık teknolojilerine, artırılmış gerçeklik uygulamalarından donanım projelerine, sigorta teknolojilerinden, IoT’ye kadar birçok teknoloji alanında çalışan firma bulunuyor. Sağlık teknolojilerinde yer alan firmalar migrenden kanser tanısına, uyku bozukluklarından organ üretimine kadar birçok farklı hastalığa yönelik çözüm sunarak ülkemiz adına önemli başarılara imza atıyor. İşte o girişim ve firmalardan bazıları;
Migreni Bitiren Kulaklık: Vagustim
Yoğun stresin hayatımızda birçok hastalığa yol açtığı artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Bu hastalıklardan biri de migren. Her yedi kişiden birinde görülen migren, dünyanın en yaygın üçüncü hastalığı olarak göze çarpıyor. Bu yaygın hastalığa neden olan faktörlerin başında ise stres geliyor. ABD’de yapılan bir çalışmada stresin insanların yüzde 70’inde migren tetikleyicisi olduğu belirtiliyor. Migren tedavisinde kullanılan kişisel medikal cihaz Vagustim, parasempatik sinir sisteminin önemli bir siniri olan vagus sinirini uyararak baskılanan parasempatik aktiviteleri artırıyor. Kulaktaki vagus sinirini düşük şiddetteki elektrik akımıyla uyaran Vagustim, stres faktörlerinin yarattığı olumsuz faktörleri ortadan kaldırarak stresle ilişkili migrene son veriyor.
Uyku Apnesine Çözüm Buldular: Yüzde 96 Başarı Oranı
Respo Gadgets geliştirdiği Dormio adlı ağız içi aparat ile birlikte, dünyada 200 milyondan fazla kişide bulunan Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu’na ve horlama problemine karşı konforlu bir alternatif tedavi sunarak, güncel tedavileri kullanmayı reddeden hastalara sağlıklarına kavuşma fırsatı sunuyor. Şu an 10’dan fazla şehirde 35’ten fazla eczanede satışta olan cihaz 1.000’den fazla hastaya ulaştı. Yapılan klinik testlerde ağır şiddette uyku apnesi olan kişilerde yüzde 40, orta seviyelerdekinde yüzde 75, hafiflerde ise yüzde 96’ya kadar azalma görüldüğü ortaya çıktı. AxolotlBio, yapay doku ve organ üretimi gerçekleştirerek, 3D Bioprinting Sistemleri geliştirerek teknolojisini dünyaya ihraç ediyor. Şu ana kadar 11 adet cihaz satan şirket dünyanın farklı ülkelerine ulaştı. Hatta yenilikçi sağlık çözümleri üzerine odaklanan dünyanın en ünlü üniversitelerinden biri olan Stanford AxolotlBio’yu kullanıyor.
20 Binden Fazla Hastayı Diş Telinden Kurtaran Girişim: ORTHERO
ORTHERO’nun ürettiği şeffaf apareyler, metal diş tellerine gerek kalmadan dişlerdeki çapraşıklık sorununu çözüyor. ORTHERO’nun ürettiği şeffaf apareyler; görünmez, hijyenik ve hızlı sonuç veren ürünler olarak herhangi bir tel veya metal parçası olmadığı için ağız içini tahriş etmiyor, hastaya rahatsızlık vermiyor. Aynı zamanda oldukça estetik görünüyor. ORTHERO tedavisiyle şimdiye kadar 10 bini aşkın vakıa yüzde 98 başarı oranıyla tamamlandı.
Endüstri 4,0’ın Türkiye’deki dijital dönüşümün öncü firmalarından biri olan ORTHERO’nun 3D yazıcıları 7/24 saat çalışarak üretim yapıyor. Virasoft, erken aşama kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’te girişimini geliştirdikten sonra İTÜ ARI Teknokent firması boyutuna ulaşmış, hatta globalleşmek adına Innogate’e katılan bir firma halini almıştır. Kanser tanısını kolaylaştıran yazılımlar geliştiren Virasoft birçok hastane ile çalışıyor. Virasoft’un kanser tanısında hekimlere her yerden ve anında ikinci görüş imkânı sunan telepatoloji ürünü TelePath’i MIT laboratuvarlarında kullanılmaya başlandı. Yürüttüğü faaliyetler ve geliştirdiği programlar ile başarının “kültür ekmek” ve “değer üretmek” olduğuna inanan İTÜ ARI Teknokent girişimci firmaları, programları ve sunduğu benzersiz ekosistemiyle ülkemize hizmet etmeye devam edecektir.
SD (Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü) Dergisi, Mart- Nisan- Mayıs 2019 tarihli 50. sayıda sayfa 54-55’te yayımlanmıştır.