Editörden

  • Yazı Büyüklüğü A(-) A(+)
  • Paylaş

Sağlıklı beslenme ve gıda okuryazarlığı

 
İnsanlık bir yanda obezite bir yanda açlık ile mücadele veriyor. Bir yanda sağlıksız ve yanlış beslenme sonucu oluşan ileri obezite nedeniyle bıçak altına yatarak midelerini küçültenler, diğer yanda yetersiz beslenme nedeni ile mideleri küçülmüş ve sonuçta ölümü bekleyen çaresizler... Bu iki uçlu çelişkiler dünyasının ortak teması besin... Ulaşanın ve ulaşamayanın ortak derdi…  
İnsanlığın var oluşundan beri besinlere yüklenen anlam hiç önemini kaybetmemiş ve yeri geldiğinde kutsallık da izafe edilen çok çeşitli manalarla bugünün de hep konuşulan teması olmuştur. Hipokrat’ın 2.500 yıl önce söylediği “besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun” sözü, tarihin derinliklerinden süzülerek gelmiş ve bugün moleküler biyoloji ve moleküler tıbbın önemli ilgi alanlarından biri haline gelmiştir.
Günümüzde obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, osteoporoz, alerji, Alzheimer, Parkinson ve kanser gibi çok sayıdaki hastalıkların önlenmesinde hatta tedavisinde besinler ve beslenme biçimi giderek daha fazla öne çıkmaya başlamıştır. Sağlıklı beslenmede artık karbonhidrat, protein, yağ gibi makrobesinlerin ne kadar alınacağının veya ne kadarlık kalori olduğu hesabının yanında endokrinolojik ve moleküler düzeyde etkileşimlerin ve sonuçlarının da olduğu kompleks süreçler konuşulmaktadır. Bunlar besinlerin ve beslenme biçimlerinin genler üzerine etkileri hatta gen susturucu etkileri, DNA’larımızın korunmasını ve tamirini sağlayan enzimlerin aktifleyen besinler ve beslenme düzenleri, hücrelerimizin yıpranmasına ve yaşlanmasına yol açan süreçleri azaltan bazı besinler sayılabilir. Ayrıca sağlıklı bağırsak bakterilerinin oluşmasına yol açan besinler ve beslenme düzeni, tokluk sinyallerini artıracak ve kan şekerinin kontrolünü sağlayacak besinler, vücuttaki birikmiş zararlı maddelerin hücrelerimizdeki lizozomlar tarafından yok edilmesini sağlayan besinler ve beslenme düzenini eklemek gerekir. Yukarıda saydığımız gelişmeler ışığı altında son 20 yılda besinlere bakışımız bu nedenle değişmiştir. Beslenme bilimindeki büyük gelişmeleri bir yana bırakacak olursak önümüzdeki yılların küresel ölçekte en önemli tehdidi beslenme ve gıda güvenliği olacaktır.
Bu sayımızda sağlıklı beslenme modelleri yanında sağlıklı besinler, gıda takviyeleri, beslenmedeki yeni trendler, besinlerin moleküler ve endokrinolojik arka planı, beslenmenin sosyokültürel boyutu ve gıda güvenliği gibi beslenmeyle ilgili konuları bulabileceğinizi ve  beğeni ile okuyacağınızı  ümit ediyoruz.
 
  • SON SAYI
  • KARİKATÜR
  • SÖYLEŞİ
  • Şehir hastaneleri hakkında düşünceniz nedir?