4. Avrasya Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi Saraybosna'da düzenlendi
Daha önce Kırgızistan, Kazakistan ve Azerbaycan’da yapılan, “Avrasya Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi”nin dördüncüsü, 1-5 Haziran 2011 tarihleri arasında, Bosna-Hersek’in Başkenti Saraybosna’da düzenlendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ile Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve Başkanlığını Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu’nun, Başkan Yardımcılığını ise Prof. Dr. Murat Günaydın’ın yaptığı kongrenin açılışı; Bosna-Hersek Federasyonu Sağlık Bakan Yardımcısı Goran Çerkez ile Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Zeki Karagöl tarafından yapıldı.
Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı yaptığı açıklamada; "Kongrede 15 farklı ülkeden 93 konuşmacı ve 400 katılımcı yer aldı. 22 sözlü, 250 poster sunumunun yer aldığı kongrede farklı ülkelerden gelen katılımcılar enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji ile ilgili deneyimlerini paylaştılar. Kongrede hastane enfeksiyonları, virakl hepatitler, gastrointestinal sistem enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, zoonotik enfeksiyonlar, antimikrobiyal direnç, salgınlara karşı alınacak önlemler, uygun antibiyotik kullanımının yanı sıra güncel bir sorun olan Enterohemorajik E. coli enfeksiyonu tartışıldı." şeklinde konuştu.
Akademisyenler ve farklı uzmanlık alanlarında çalışan kişiler arasında yeni köprülerin kurulduğu ve yeni projelerin ortaya çıktığı kongre; enfeksiyon hastalıklarının yayılımında sınırların ortadan kalktığı dünyamızda uluslararası bir forum niteliği kazandı. Kongre ayrıca; Türkiye ile Bosna-Hersek arasında yüzyıllardır süregelen tarihsel, ekonomik, sosyal ve kültürel derin bağlara, bilimsel alanı da içerecek şekilde yeni bir boyut kazandırdı. Bu işbirliğinin gelecekte düzenlenecek benzer toplantılar, ortak projeler, bilgi ve teknoloji transferi ile artarak devam edeceği de dile getirildi.
Kongre kapsamında düzenlenen panelde, “'Antibiyotiklerin kullanımı'” konusu bilim adamlarınca tartışıldı. Prof. Hakan Leblebicioğlu, yaptığı konuşmada, antibiyotiklerin kullanımı konusunda Türkiye'de ve tüm dünyada ciddi sorunların olduğunu anlattı. Yanlış antibiyotik kullanımının dirençli bakteri enfeksiyonlarına neden olabildiğine işaret eden Leblebicioğlu, şu bilgileri verdi: “Yanlış antibiyotik kullanımı sorunları büyütmekte. Antibiyotiklerin uygunsuz kullanılmasında ana sorunların başında ilaçların eczanelerden reçetesiz alınabilmesi ve hekimlerin zaman zaman gereğinden fazla antibiyotik yazması geliyor. Antibiyotikler her mikroorganizmayı öldürmüyor. Örneğin virüs dediğimiz mikroorganizmaya, gribe, nezleye antibiyotiklerin etkisi yok. Ancak antibiyotiklerin en çok grip ve nezle gibi durumlarda kullanıldığını görüyoruz. Bu şekilde antibiyotikler yanlış kullanılıyor. Elimizde bugün çok fazla kullanabileceğimiz antibiyotik yok. YakIn zamanda kullanıma girecek antibiyotik sayisi cok az. Dünya antibiyotikler ve mikroorganizmalar açısından bir kısır döngüye girmek üzere. Bunu kırmamız lazım.”

Alanında önde gelen derneklerin desteklediği kongrede; Türkiye’den Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitisü, Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği (ANKEM), Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD), Türk Hastane Enfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİDER), Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC) Dezenfeksiyon Antisepsi ve Sterilizasyon (DAS) Derneği, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD), Bosna’dan Association of Microbiologists in Bosnia and Herzegovina, Association of Infectiologists in Bosnia and Herzegovina, Association of Epidemiologists and Environmental Health Specialists, Klinicki Centar Univerziteta Sarejevo, University Clinical Center Tuzla ile International Society of Chemotherapy (ISC) ve ESCMID Study Group for Antibiotic Policies (ESGAP) düzenledikleri panellerle aktif olarak yer aldılar.
Bilimsel programın yanı sıra kongre; görkemli güzelliği ile büyüleyen Saraybosna’yla katılımcıları Başçarşı’da Osmanlı tarihi ile kucaklaştırdı. Katılımcılar Mostar’ın mistik ve doğal güzellikleri ile kültürel çeşitliliğini de gözlemlediler.