Kenelerle bulaşan hastalıklar Ankara’da yapılan toplantıda ele alındı
Sdplatform, Ankara’da yapılan 'Kenelerle Bulaşan Enfeksiyonlar Sempozyumu' ile ilgili olarak EKMUD Yönetim Kurulu üyesi ve muhasibi Doç. Dr. Hürrem Bodur'la görüştü.
sdplatform özel
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu üyesi ve muhasibi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Ankara'daki sempozyum ile iglili şu açıklamayı yaptı:
“Dr. Mustafa Aydın Çevik anısına düzenlenen uluslararası katılımlı “2. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu” 27-28 Kasım 2008 tarihlerinde Ankara’da yapıldı.
Zoonotik hastalıklar sempozyumunun ilki 2006 yılında sevgili meslektaşım ve mesai arkadaşım Dr. Mustafa Aydın Çevik’in üstün çabaları ile gerçekleştirilmişti. Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyum bir vefa borcu olarak, aramızdan zamansız ayrılan merhum Mustafa Aydın Çevik’in anısına düzenlendi. Kendisini bir kez daha rahmetle anıyorum.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği ve “Kene ile Bulaşan Enfeksiyonlar”ın ana tema olarak işlendiği toplantıda bir konferans ve sekiz panel yer aldı. Kırk üç konusunda uzman bilim adamının konuşmacı ve oturum başkanı olarak yer aldığı toplantıda başta ülkemiz için önemli sorun olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olmak üzere, Lyme Hastalığı, Akdeniz Benekli Ateşi, Anaplasmosis, Babesiosis ve Kene Kaynaklı Ensefalitler tartışıldı.
Sempozyum, Bulgaristan, İran ve Avrupa Birliği’nden katılımcılarla uluslararsı bir boyut kazandı. Toplantıya İran Razi Enstitüsünden Ali Mirjalili, Bulgaristan’dan Iva Chiristova ve Avrupa Birliği ECD temsilcisi olarak da Herve Zeller konuşmacı olarak katıldılar. Bulgaristan’ın KKKA ve Lyme ile İran’ın KKKA ve Taileria ile mücadeleleri ve deneyimleri paylaşıldı. Avrupa Birliği ülkelerinde Tick-born ensefalitler başta olmak üzere Lyme ve diğer kene kaynaklı hastalıklar ise, konusunda oldukça deneyimli ve Türkiye’de 2002 yılında başlayan KKKA hastalığı tanısının laboratuar olarak doğrulanmasında katkısı olan Herve Zeller tarafından anlatıldı.
Veteriner hekimler ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji disiplinlerinin birlikte tartıştıkları bu sempozyuma 398 kişi katıldı. Sanırım katılımcı sayısının yüksekliği bile konunun güncelliğini ve önemini vurgulamak için yeterli. Tüm katılımcıların toplantı hakkındaki ortak yorumları; insanlarda görülen enfeksiyonların yaklaşık yüzde 60’ının hayvan kaynaklı olması nedeni ile zoonotik enfeksiyonlarla mücadelenin olmazsa olmazı veteriner hekimlerle tıp disiplininin bir araya gelerek ortak çözüm aramaları, farklı pencereden tablonun nasıl göründüğünü ortaya koyarken, işbirliği gerekliliğinin bir kez daha vurgulanmasına sebep olmuştur.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı gibi siyasi karar alıcı kurumlarından temsilciler de toplantıya düzenleyici ve konuşmacı olarak katıldılar. Bu sayede zoonozlar sadece bilimsel olarak ele alınmakla kalmayıp, çözüm önerileri de tartışılmıştır; dolayısıyla sempozyum karar alıcılara yol gösterici olmuştur.
Toplantının sonunda bir de sonuç bildirgesi yayımlandı. Buna göre;
1- Sempozyumun her iki yılda bir düzenli olarak yapılmasına,
2- Ülkemiz için halen sorun olan ve küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile ileride sorun olması muhtemel zoonozların ele alınmasına,
3- Zoonozlarla mücadelenin olmazsa olmazı veteriner hekimlerle, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji disiplinlerinin işbirliğinin daha da geliştirilerek devamına,
4- Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile zoonozlarla mücadele konusunda birlikte hareket edilmesine, çözüm için bilimsel destek sağlanmasına,
5- Zoonotik hastalıklarla mücadelenin daha sağlıklı ve başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için Zoonotik Hastalıklarla ilgili ayrı bir kurumsal yapılanma gerekliliğine,
6- Zoonozların araştırılması ve önlenmesine yönelik ortak projeler oluşturulmasına ve mevcut projelerin desteklenmesine
7- Komşu ülkelerle sınır tanımayan zoonozlarla mücadele konusunda işbirliği imkanlarının araştırılması ve geliştirilmesine karar verilmiştir.”
www.sdplatform.com