Haberler

  • Yazı Büyüklüğü A(-) A(+)
  • Paylaş

''Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları'' çalıştayı

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, tıbbi cihaz sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de boş bir alan olduğunu belirterek, ''Türkiye müteşebbis firmalarıyla bu boşluğu değerlendirmeli'' dedi.

Kaynak: AA

''Orta Karadeniz Bölgesi Tıbbi Cihaz Sektörü Yatırım Fırsatları ve Kamu Destekleri'' çalıştayı, Çorum Anitta Otel'de başladı.
     
Burada konuşan Kafkas, Türkiye'nin 2002'deki ülke olmadığını, 10 yılda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.
     
Kafkas, 2023 hedeflerinin gerçekçi hedefler olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bugün büyük firmaların üretim ve lojistik merkezi olarak tercih ettikleri bir ülke konumuna geldiğini belirtti.
     
Gerçekleştirilen çalıştayın tıbbi cihaz sektöründeki firmaların isteklerini dile getirmeleri için fırsat olduğuna dikkati çeken Kafkas, ''Bu sektör, çok açığımız ve ihtiyacımız olan bir sektör. Yüzde 15'ini ihraç edebildiğimiz, yüzde 85'ini ithal ettiğimiz, cari açığa en büyük katkısı olan stratejik bir sektör. Tıbbi cihaz sektörü hem dünyada hem de Türkiye'de boş bir alan, Türkiye müteşebbis firmalarıyla bu boşluğu değerlendirmeli. Bu toprakların müteşebbis ruhlu insanları ciddi teşvikler almamalarına rağmen dünyaya açılmayı başarmıştır'' diye konuştu.
     
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise batı ekonomileri krizle boğuşurken, hükümetler istifalarını sunarken Türkiye'nin 2011 yılının ilk 9 ayında en hızlı büyüyen ülke olduğunu anlattı.
     
Bu büyümede özel sektörlerin lokomotif konumunda olduğunu belirten Etyemez, Türkiye'deki siyasi istikrarın, sağlam finans yapısının, ayağı yere basan ekonominin büyümedeki katkısının çok büyük olduğunu söyledi.
     
Sağlığın vazgeçilemez ve ertelenemez bir hak olduğunu, bu nedenle hükümet olarak acil, yaygın, kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmanın en büyük hedefleri olduğunu dile getiren Etyemez, ''Sağlık alanında AK Parti ile birlikte büyük bir dönüşüm yaşandı'' dedi.

''Merdiven altı üretime karşı tedbir almalıyız'' 

Etyemez, tıbbi malzeme üreten firmaların en büyük müşterisi olduklarını anımsatarak, şöyle devam etti: ''2011 yılında toplam ihracatımız 135 milyar dolarken, tıbbi aletlerdeki ihracatımız 499 milyon dolar. 2011 yılında 4,6 milyar dolar tıbbi malzeme ithalatı gerçekleştirmişiz. Maalesef ihracat rakamlarımız arasında tıbbi malzeme ihracatı çok az. Sağlık sektöründe katı kuralları olan Almanya'ya bile yerli üreticilerimiz ürün satmaktadır. Ancak iç pazarda tıbbi malzeme firmaları sıkıntı yaşamakta. Sektörden Amerika ve Avrupa ülkeleri fiyatlarında kaliteli malzeme üretimi bekliyoruz. Bakanlığımız ile Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) arasında yapılacak anlaşmayla bakanlık adına bundan sonra TSE kalite değerlendirmesini yapacak. Biz de artık tıbbi malzemede kendi kriterlerimizi belirleyeceğiz.''
     
Yerli tıbbi cihaz üretiminin en büyük sorununun kaliteli malzeme üretilmemesi olduğunu vurgulayan Etyemez, ''Sadece devlet olarak değil sektör olarak da merdiven altı üretime karşı tedbir almalıyız. Bu sektör ilaca kıyasla daha genç bir sektör. Farklı model ve büyüklüklerde çok fazla ürün çeşidi var. Ulusal vergi bankasına kayıtlı yaklaşık bir milyon 900 bin tıbbi malzeme bulunuyor'' ifadelerini kullandı.
     
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki gelişmelerin birlikte yükselmesi gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin bunu bir arada yürütebilen nadir ülkelerden olduğunu anlattı.
     
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı ise tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren firmaların üretimine katkı sağlamak ve rekabet edebilmeleri için devletin ne gibi imkanlar ve destekler sunduğunun çalıştayda ele alınacağını kaydetti.
     
Çalıştaya Çorum Valisi Nurullah Çakır, Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve tıbbi malzeme alanında faaliyet gösteren çok sayıda firma yetkilisi katıldı.

13 MART 2012 Bu haber 2357 kez okundu

Etiketler



Habere ait görsel bulunamamıştır.

Habere ait yorum bulunamamıştır. Yorum yazabilmek için üye girişi yapınız

Diğer Haberler

TÜM HABERLER
  • SON SAYI
  • KARİKATÜR
  • SÖYLEŞİ
  • Şehir hastaneleri hakkında düşünceniz nedir?